Blog despre investitii
Investitiile pe intelesul tuturor.
Informatii si analize de la specialistii InvesTeam

Efectul scaderii pretului la petrol pe pietele financiare

12.12.2014 13:00
Postat de: Radu Buzea in categoria: Opinia specialistului

În acest scurt articol ne propunem să discutăm modul în care scăderea abruptă a prețului barilului de petrol poate influența evoluția viitoare a diferitelor clase de active la nivel global.

De la nivelurile maximale înregistrate în iunie 2014, prețul petrolului a pierdut aproape 50%, un procent semnificativ pentru istoricul afișat de acest tip de marfă. Ce pare a fi diferit de această dată față de evoluțiile negative anterioare este faptul că oferta excedentară pare structural afectată (OPEC nu a anunțat nicio tăiere a producției), putând astfel duce la un nivel coborât pentru mai mult timp al prețului petrolului. Mai jos este istoricul prețului celui mai lichid contract futures pe petrol, CL1 Commodity, tranzacționat la NY Mercantile Exchange.

Să investigăm pe rând câteva din efectele cauzate de un asemenea eveniment:

Economia: Cu o oarecare inerție (în general 1-2 trimestre), un preț mai mic al petrolului duce la o inflație scăzută, ceea ce  în principiu ar trebui să determine bancile să continue politicile monetare laxe pentru a combate o eventuala deflație. Pe de altă parte, fenomenul este mai complex, pentru că pe termen lung, un petrol în scădere ar duce la o potențială creștere economică, lăsând loc băncilor centrale să mai ridice dobanzile-cheie. Evident, punctual, una dintre cele mai afectate economii ar fi cea a Rusiei, unde am asista probabil la o criză a contului curent, o depreciere a monedei naționale și sincope de finanțare externă.

Materiile prime: Prețurile aferente produselor derivate din petrol vor scădea, legătura fiind direct proportională. Cărbunele ar putea chiar crește ca preț, pe fondul unui consum în creștere, ca resursă alternativă. Produsele de agricultură ar fi negativ afectate din cauza costurilor aferente utilajelor implicate. În ceea ce privește aurul, legătura dintre acesta și petrol are loc în general prin canalul dezinflaționist, astfel că un petrol mai ieftin ar genera o inflație mai mică, deci și un interes mai redus din partea investitorilor de a se acoperi de un eventual risc inflaționist. Aluminiul va profita de această evoluție, 40% din costul acestuia fiind cheltuieli de energie (prin procesul de hidroliză).

Cursul de schimb: Dolarul ar putea crește ca urmare a achiziției de acțiuni din sectoarele ciclice, precum și de cumpărări de titluri ale US de către bănci ale zonelor în curs de dezvoltare în scopul de a-și menține competitivitatea. Pe de altă parte, un exemplu de perdanță ar putea fi Norvegia, o țară puternic dependentă de producția de petrol (cel mai mare producator din lume, excluzând Orientul Mijlociu).

Piețele de acțiuni: Sectorul de petrol și gaze este deja foarte afectat de această evoluție, deci momentul se poate dovedi oportun pentru eventuale achiziții în această zonă. Companiile de aici oferă randamente ridicate ale dividendelor, balanțe solide, precum și multiplii atractivi, dat fiind prețurile coborâte. Cu toate acestea, există pericolul unei deteriorări a cifrelor bilanțiere (în special o îndatorare suplimentară) rezultată din erodarea cash-flow-ului după cheltuielile aferente investițiilor și dividendelor.

Sectorul de produse chimice: Un alt sector care ar beneficia masiv de un cost mai scăzut al petrolului este cel de produse chimice, care de asemenea utilizează multă energie în procesul de producție.  În cele din urmă, impactul relevant va surveni din partea unei evoluții economice pozitive generată de contextul unui preț redus al petrolului. Pe termen scurt, efectul va fi al unor marje  în creștere pentru companiile din acest sector, însă  în timp prețurile produselor finite ar putea scădea, ducând din contra la profituri  în corecție.

În concluzie, climatul actual de prețuri joase ale hidrocarburilor ar impacta  în mod divers evoluția diferitelor clase de active la nivel global, însă și a economiilor mai mult sau mai puțin dependente de această materie primă.

 Nu sunt Comentarii

comenteaza si tu

Trebuie sa fii logat pentru a comenta!
Nu ai cont? Poti sa faci aici!