Blog despre investitii
Investitiile pe intelesul tuturor.
Informatii si analize de la specialistii InvesTeam

Evolutia francului elvetian si efectele acesteia

06.02.2015 14:12
Postat de: Cosmin Gheorghiu in categoria: Opinia specialistului

Stabilitatea valutară care dura de mai mult de trei ani între euro și francul elvețian s-a încheiat brusc când banca centrală elvețiană a abandonat menținerea unei limite valorice a francului în condițiile în care menținerea acestui prag ar fi costat banca aproximativ 100 miliarde de franci elvețieni (76 miliarde de lire sterline), dar și ca urmare a evoluțiilor economice divergente și creșterea riscului ce derivă din operațiunile sale de cumpărare a monedei europene.

Banca, inițial anunțase că urmărește să lase francul să cadă pană la un plafon maxim de 1.20 de la 1.21 față de euro. De îndată ce schimbarea a fost anunțată, prețul a scăzut brusc și a distrus imediat orice suport de preț, euro s-a devalorizat mult față de franc, coborând cu aproape 28%. Agenția Associated Press a raportat că în lumea tranzacțiilor valutare, o mișcare de genul acesta "poate apărea la fel de rar ca și cometa Halley."

Întărirea masivă a francului pe piețele valutare a fost impulsionată și de reducerea dobânzii de referință și așa negativă a Băncii Centrale Elvețiene de la -0.50% la -0.75%.

Oficialul Băncii a apreciat că este prea devreme să se estimeze dacă economia elvețiană ar putea intra în recesiune iar Banca Națională a Elveției nu are indicii că s-ar putea înregistra o spirală deflaționistă.

Banca Centrală a Elveției este gata să intervină din nou în piețele valutare pentru a slăbi moneda națională, dacă va fi necesar. Aceasta declarație a fost făcută de Thomas Jordan, șeful băncii si a monopolizat prima pagina a ziarelor economice la doar două zile după eliminarea pragului de suport al francului, fapt ce a declanșat o creștere în valoare a monedei elvețiene.

Thomas Jordan a spus, în continuare, că francul elvețian rămâne "foarte supraevaluat." El a mai precizat că se așteaptă ca ratele negative ale dobânzilor introduse de SNB să facă francul mai puțin atractiv, dar a exclus introducerea de restricții de capital pentru a slăbi în continuare cererea de monedă.


Economia Elveției

•           PIB : 328,76 miliarde euro

•           PIB per cap de locuitor: 41.077 euro

•           Populație: 7,9 milioane locuitori

•           Suprafață: 41.285 kilometri pătrați

•           Capitala: Berna

Perioada de creștere economică nelimitată în Elveția se apropie de sfârșit. Frica generată de creșterea șomajului a fost una dintre principalele preocupări ale guvernului elvețian de mai mulți ani.

Elveția are o suprafață restrânsă și nu are resurse minerale. Bogăția sa depinde de comerțul exterior. Dimensiunea relativ mică a pieței sale interne - o populație totală de peste 7,785,800 - este un alt factor care a încurajat producătorii elvețieni să se uite peste hotare: au nevoie de piețele străine pentru a face investiții în cercetare și dezvoltare. Elveția importă materie primă si exportă produse finite de înaltă calitate.

Elveția este o țară relativ mică în termeni de populație, dar joacă la categoria grea atunci când vine vorba de servicii financiare.

În cadrul sistemului financiar, băncile joacă cel mai important rol în special pe wealth management, iar asta se reflectă în topul celor mai mari administratori de fonduri, unde 3 bănci elvețiene sunt în primele 10 locuri. Tot în sistemul financiar, asiguratorii ocupă locul secund iar 70% din prime le încasează de la clienții externi. Companiile de asigurări sunt specializate mai ales în reasigurare punând Elveția pe locul patru în topul reasiguratorilor.

Centrul financiar elvețian este un pilon central din economia tarii, generează peste 10% din PIB-ul elvețian. La sfârșitul anului 2011, aproximativ 211,000 de persoane (normă întreagă)- sau 6% din populația totală aptă de muncă erau direct angajați de către bănci, companii de asigurări și alte instituții financiare.

Economia Elveției se bazată pe o forță de muncă cu înaltă calificare. În afară de bănci și asigurări, principalele domenii de activitate includ Microtehnologie, hitech, biotehnologie și produse farmaceutice iar sectorul serviciilor are acum cel mai mare număr de oameni.

Elveția este prima țară afectată

Din partea Elveției ne putem aștepta la rezultate financiare slabe. Primii care vor simți imediat problemele cauzate de aprecierea monedei vor fi exportatorii și companiile din turism apoi, restul companiilor care vor fi presate de scăderea generalizată a prețurilor.

Bursa elvețiană a căzut mult pe fondul veștilor legate de francul elvețian, dar nu este încă timpul pentru a investi în acțiunile companiilor elvețiene, susțin unii analiști.

Agenția de rating Moody’s este, de asemenea, îngrijorată, menționând că în jur de 45 la sută din exporturile de mărfuri din Elveția merg în zona euro, iar puterea de cumpărare a monedei europene s-a diminuat drastic.

Ca urmare a scăderii veniturilor, companiile elvețiene vor începe să reducă politica de dividend iar tocmai această politică stabilă de dividend făcea ca Bursa Elvețiana sa fie preferată în fața obligațiunilor care oferă o dobândă foarte mică sau chiar negativă. Totuși, chiar și în urma corecției, piața de capital elvețiană oferă cel mai bun raport între preț și valoarea contabilă a acțiunilor tranzacționate din Europa.

Efecte asupra tranzacțiilor valutare

Recenta mișcare a Băncii Naționale Elvețiene asupra francului a dus la o volatilitate excepțională și la o mare lipsă de lichiditate pe piețele valutare. Acest lucru a dus la faptul ca majoritatea clienților de tranzacții financiare să înregistreze pierderi mult peste limita conturilor lor iar în cazul în care un client nu poate acoperi o pierdere, această pierdere trebuie acoperită de către firma care intermediază tranzacțiile valutare. Din acest motiv mulți intermediari de pe piețele valutare au cerut insolvența începând cu a doua zi de după aprecierea masivă a francului.

Citigroup, Deutsche Bank și Barclays, nume grele din industria bancară mondială, au înregistrat pierderi cumulate de 400 de milioane de dolari în urma deciziei băncii centrale elvețiene de a nu mai susține pragul minim de schimb valutar al francului elvețian. Analiștii se așteaptă ca în următoarele zile să apară noi victime și noi pagube în sectorul financiar, scrie Bloomberg.În România

Bancherii români și-au curățat bilanțurile de credite neperformante în franci elvețieni de echivalentul a 800 mil. lei în a doua jumătate a anului trecut, prin vânzarea unor pachete semnificative către recuperatorii de creanțe, dar acum se pregătesc de un nou val de restanțe după ce moneda elvețiană s-a apreciat cu 20% în numai câteva zile.

Experiența din anii de criză arată că restanțele au explodat de fiecare dată când cursul s-a depreciat cu două cifre. De exemplu, restanțele la franci elvețieni s-au triplat într-un interval de un an și jumătate în 2010 și 2011, când francul a urcat de la 2,8 lei la 3,8 lei.

La nivel agregat, românii aveau credite în franci elvețieni de circa 11 miliarde de lei în noiembrie anul trecut. La actualul curs, acești clienți au de rambursat băncii credite de echivalentul a 13 miliarde de lei, ceea ce înseamnă o povară în plus de 2 miliarde de lei dacă cursul rămâne la acest nivel sau dacă bancherii nu vin cu o soluție pentru criza actuală.

Creditele în franci elvețieni au o pondere de 8% în totalul creditelor populației și de 18% în creditele pentru locuințe.

Șapte bănci – Volksbank, OTP Bank, Raiffeisen, Credit Europe, Piraeus, Banca Românească şi Bancpost – au vândut credite în franci elvețieni între 2006 și 2008. Mulți clienți s-au împrumutat în franci datorită ofertelor cu dobânzi foarte mici promovate de bănci, cursul fiind atunci în jurul a 2,2-2,3 lei/euro. Practic, cei mai mulți clienți plătesc acum rate duble la credite.

Ca reacție la aprecierea bruscă a francului, băncile au venit cu soluții temporare pentru a evita intrarea clienților în incapacitate de plată, ceea ce ar însemna pierderi vizibile pentru ele. Volksbank a înghețat timp de trei luni cursul francului la 3,8 lei, nivelul de la finalul lunii decembrie, iar OTP Bank a aplicat o reducere de 1,5 puncte procentuale a dobânzii. Raiffeisen Bank a început să ofere soluții de restructurare a creditelor încă din 2009, atât pentru clienții cu credite în franci elvețieni, cât și pentru cei care au contractat împrumuturi în euro, potrivit reprezentanților băncii. Raiffeisen Bank, subsidiara locală a grupului austriac cu același nume, are în prezent 8.800 de clienți cu expunere pe fran­cul elvețian, toate creditele oferite în această monedă fiind garantate cu proprietăți imobiliare.
                                                                                                                                                                                   Sursa: ZF.RO

Este de așteptat ca restantele la creditele în franci să crească simțitor în următoarea perioada.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla mai departe dacă francul se stabilizează la nivelul actual sau daca va continua sa crească.

 Nu sunt Comentarii

comenteaza si tu

Trebuie sa fii logat pentru a comenta!
Nu ai cont? Poti sa faci aici!