Blog despre investitii
Investitiile pe intelesul tuturor.
Informatii si analize de la specialistii InvesTeam

Infrastructura: o idee de investitie (partea a III-a)

22.08.2014 18:25
Postat de: Radu Buzea in categoria: Opinia specialistului

Cu siguranta ati auzit pana acum de cele mai uzuale instrumentele investitionale, precum depozitele, obligatiunile sau actiunile. Dar pe langa acestea, mai sunt multe alte categorii de instrumente in care se poate investi, instrumente care merita luate in discutie.

Pe parcusul a 3 saptamani ne-am propus sa analizam infrastructura ca o clasa de active, considerand avantajele si dezavantajele acesteia in contextul unui portofoliu.

Astazi am ajuns la finalul acestei incursiuni si vom explica modalitatea de evaluare a acestui tip de investitie si cum putem investi propriu-zis.

Evaluare: Evaluarea unui astfel de activ presupune un efort financiar deosebit, in special prin prisma faptului ca un proiect de infrastructura este de obicei unic din punct de vedere al parametrilor fizici si financiari.

In plus, sunt extrem de putine tranzactii in acest sector pentru a aborda o evaluare pe baza multiplilor financiari. De aceea, metodele general acceptate sunt modelele de discount al fluxurilor de numerar (free cash flow to equity) sau al dividendelor (dividend discount model).

Evident, trebuie reiterat faptul ca riscurile mai sus mentionate pot impacta semnificativ orice estimare initiala, in general un astfel de model de evaluare avand la baza scenarii multiple, precum si ajustari ale presupunerilor chiar in timpul perioadei de functionare.

Cum investim: Investitorii institutionali mai sofisticati pot investi direct intr-un proiect de infrastructura, insa complexitatea specifica acestei clase de active face ca evaluarea si monitorizarea profitabilitatii unei astfel de pozitii sa consume multe resurse, limitand o astfel de abordare investitionala la doar cateva fonduri foarte mari din punct de vedere al activelor sub administrare.

Modalitatea cea mai des uzitata este insa de a investi intr-un fond (listat sau nelistat) de infrastructura. Aceste fonduri au in portofoliu actiuni (sau investesc direct) in companii cu expunere pe sectorul de infrastructura, si in general beneficiaza de un know-how dedicat analizarii si monitorizarii unui proiect. Putem mentiona in acest sens cateva optiuni: Frontegra MFG Core Infrastructure Fund (US), Lazard Global List Infrastructure Portfolio (US), Ibercaja Sector Inmobiliario FI (Spania) sau Vontabel Clean Technology (Luxemburg).

Din pacate, complexitatea proiectelor limiteaza deocamdata accesibilitatea pentru un investitor la pietele din SUA, Europa de Vest, Asia sau Marea Britanie, insa speram ca potentialul acestei clase sa poata fi capitalizata si in regiunea Europei de Est, creand astfel posibilitatea de a contribui la dezvoltarea proiectelor de infrastructura din regiune.

 Nu sunt Comentarii

comenteaza si tu

Trebuie sa fii logat pentru a comenta!
Nu ai cont? Poti sa faci aici!