Blog despre investitii
Investitiile pe intelesul tuturor.
Informatii si analize de la specialistii InvesTeam

Infrastructura: o idee de investitie (partea I)

08.08.2014 10:28
Postat de: Radu Buzea in categoria: Opinia specialistului

Cu siguranta ati auzit pana acum de cele mai uzuale instrumentele investitionale, precum depozitele, obligatiunile sau actiunile. Dar pe langa acestea, mai sunt multe alte categorii de instrumente in care se poate investi, instrumente care merita luate in discutie.

Pe parcusul a 3 saptamani ne propunem sa analizam infrastructura ca o clasa de active, considerand avantajele si dezavantajele acesteia in contextul unui portofoliu. Si de ce nu, sa incercam sa si “visam” la infrastructura ca o potentiala prezenta pe bursa locala, mai degraba ca o varianta de cofinantare in contextul gasirii unor surse adecvate de capital pentru o directie atat de necesara tarii noastre (vezi de exemplu in acest sens programul dezvoltat de Marea Britanie de a finanta proiecte majore de infrastructura cu ajutorul fondurilor de pensii – Pension Infrastructure Platform).

Astazi vom defini si vom explica caracteristicile infrastructurii, urmand ca in saptamanile urmatoare sa evidentiem riscurile, modalitatea de evaluare a unei asemenea investitii si cum putem investi propriu-zis.

Definire: Infrastructura este fundamentul sistemului economic al oricarei tari. Este instrumentata in dezvoltarea economica a oraselor, stimuleaza competitivitatea si joaca un rol critic in fluxul de marfuri. De asemenea, aceasta modeleaza calitatea vietii la nivel de individ, oferind acces la necesitati de baza precum apa, energia sau transportul, sau servicii mai complexe precum telecomunicatiile sau spitalele. Din pacate, cel putin pana acum, doar o mica parte din companiile din acest sector erau private, majoritatea acestora fiind in portofoliile statului.

Infrastructura este in general impartita in doua categorii: economica si sociala. Infrastructura economica este constituita din:

  • cai de transport (aerian sau terestru)
  • retele de transport gaze si energie
  • extractie si generare
  • relele de comunicatii.

Infrastructura sociala este reprezentata de structuri precum spitale, penitenciare sau cladiri administrative. Infrastructura poate fi de asemenea clasificata in functie de modalitatea de finantare: finantare directa sau in parteneriat public-privat.

Caracteristici: Activele din aceasta clasa sunt caracterizate de o durata de viata mare (15-20 ani) si fluxuri de numerar stabile si predictibile. De asemenea, acestea genereaza un venit curent (similar obligatiunilor), au o volatilitate redusa si o corelatie mica cu alte active existente. Totodata, investitiile in infrastructura ne pot proteja si de actiunea negativa a inflatiei, deoarece multe dintre serviciile platite de consumatori pentru a beneficia de retele sunt de obicei subiectul unei indexari.

In plus, costurile ridicate cu dezvoltarea infrastructurii constituie o bariera majora de intrare si in consecinta sunt mai putin expuse ciclurilor economice.

Toate aceste caracteristici fac ca investitia in infrastructura sa fie o alternativa atractiva pentru un investitor pe termen lung care doreste sa aiba o protectie a capitalului, un venit constant si o sursa de diversificare a portofoliului.

Fiti alaturi de noi si in saptamanile ce urmeaza pentru a afla mai multe despre acest subiect!Nu sunt Comentarii

comenteaza si tu

Trebuie sa fii logat pentru a comenta!
Nu ai cont? Poti sa faci aici!