Blog despre investitii
Investitiile pe intelesul tuturor.
Informatii si analize de la specialistii InvesTeam

Investitori sofisticati: portofolii administrate privat vs. private banking

20.02.2015 15:44
Postat de: Daniela Vasile in categoria: Opinia specialistului

Există o categorie de investitori cunoscuți la nivel global sub denumirea de “High Net Worth Individuals” (HNWI), care dețin active financiare lichide în valoare de minim 1 mil. USD. Pe primele trei poziții în topul orașelor cu populație HNWI se află New York, Londra și Tokyo, ritmul de creștere fiind mult mai accelerat în zona Asia – Pacific, comparativ cu Europa și America.

Acești clienți sunt targetați atât de către diviziile de private banking, cât și de către societăți de administrare a investițiilor care le oferă portofolii administrate privat. Există multă valoare adaugată în ambele ipostaze dar, deși cu multe similarități, între cele două tipuri de servicii financiare există o diferență majoră.

Astfel, în cazul unui portofoliul privat, clientul stabilește împreună cu administratorul o structură de portofoliu personalizată în funcție de apetitul său la risc, orizontul de timp vizat, nevoia de diversificare, nevoia de lichiditate etc., urmând ca toate deciziile de investiții să fie luate de către administrator în baza mandatului discreționar. Responsabilitatea asupra performanței obținute aparține administratorului.

În private banking, clientul este cel care ia deciziile de investiții, pe baza recomandărilor făcute de consultantul său de investiții, ceea ce presupune o cunoaștere și analiza a piețelor financiare de către client. Acesta își asumă astfel responsabilitatea asupra rezultatelor obținute. Pe lângă produsele de investiții, clientului I se oferă anumite avantaje la produsele bancare clasice, cum ar fi depozite, credite bancare, produse de asigurare în condiții preferențiale.

Ideea de private banking a apărut în urmă cu mai mult de 300 de ani, la sfârșitul sec. XVII- începutul sec. XVIII, în principal în Elveția și în Anglia. Acest tip de servicii începe să înflorească în timpul revoluției franceze, când mulți reprezentanți ai elitei din Franța au emigrat în Elveția, unde băncile le-au pus la dispoziție servicii de calitate în ceea ce privește administarea averii acestora.

În prezent, făcând o analiză la nivel global, primele cinci centre financiare sunt Elveția, Singapore, Londra, Hong Kong și New YorK, iar prima poziție în ceea ce privește activele administrate este deținută de UBS (active de 2,000 mld. USD). Principalele plasamente din portofoliul clienților sunt în obligațiuni și alte instrumente cu venit fix, acțiuni, imobiliare, hedge funds, produse structurate etc.

Daca ne referim la piața românească, pragul de la care un client capătă statutul de “client premium” diferă de la o bancă la alta, respectiv de la o societate de administrare a investițiilor la alta. Astfel, în mediul bancar, limita este în general 100,000 EUR, iar portofoliul este orientat în principal spre titluri de stat, depozite bancare și fonduri de investiții, în concordanță cu profilul de risc conservator – moderat al clienților. Principalii jucători pe segmentul private banking sunt BCR, Raiffeisen Bank, ING Bank, Unicredit Țiriac Bank, Banca Transilvania, având cumulat peste 10,000 de clienți, cu active de peste 3 mld. EUR.

În ceea ce privește portofoliile private, acestea sunt administrate de societăți de administrare a investițiilor, cu respectarea cadrului legal și sub supravegherea ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară). Pe acest segment, piața este destul de concentrată, cu doar patru jucători care administrează în total 233 mil. RON: S.A.I. Certinvest (cotă de piață 31%), Erste Asset Management (cotă de piață 33%), Raiffeisen Asset Management (cotă de piață 34%) și OTP Asset Management (cotă de piață 1.44%).

Suma minimă pentru a beneficia de un astfel de portofoliu variază de la un administrator la altul (spre exemplu,  în cazul  S.A.I. Certinvest este de  100,000 RON). Portofoliile clienților sunt orientate spre o gamă variată de instrumente financiare: acțiuni, obligațiuni corporative, titluri de stat, fonduri de investiții, artă, aur etc., ceea ce poate permite obținerea unor randamente superioare depozitelor bancare.

Pentru tot mai mulți clienți administrarea disponibilităților financiare reprezintă o provocare. De cele mai multe ori aceștia sunt investiți financiar și emoțional în afacerile proprii sau în funcțiile pe care le ocupă. Din această cauză, în multe ipostaze, administrarea banilor personali tinde să ocupe un loc secundar în lista de priorități, de multe ori cu consecințe nefaste. Administrarea profesionistă a banilor devine astfel o necesitate din ce în ce mai importantă pentru a proteja disponibilitățile financiare existente. Expertiza existentă în casele de asset management și/sau bănci private se bazează pe consolidarea unor informații de la unii dintre cei mai buni analiști pe piețele țintă și a fost acumulată de-a lungul mai multor ani, precum și în cicluri economice diverse. Astfel, ea este greu de replicat la nivel individual, și poate aduce valoare pe termen lung în portofoliile clienților.

În contextul actual, în care dobânzile bancare sunt în scădere, clienții băncilor devin preocupați de găsirea unor alternative investiționale care să le permită obținerea unor randamente atractive. Astfel se explică ritmul de creștere a sumelor atrase de către societățile de administrare a investițiilor din România, tendințâ care va continua și în perioada următoare.

 

 

 

 

 

 Nu sunt Comentarii

comenteaza si tu

Trebuie sa fii logat pentru a comenta!
Nu ai cont? Poti sa faci aici!