Blog despre investitii
Investitiile pe intelesul tuturor.
Informatii si analize de la specialistii InvesTeam

Listati, antreprenori, listati!

25.07.2014 14:54
Postat de: Razvan Rusu in categoria: Opinia specialistului

Sfârşitul anilor 90 şi începutul anilor 2000 au însemnat un moment puţin favorabil Bursei de la Bucureşti datorită pierderii prin delistare a unui număr însemnat de companii, printre care cele mai reprezentative ar fi Dacia (delistată în 2003 la o capitalizare de 208 milioane EUR) şi Terapia (delistată în 2004, la o capitalizare de 45 milioane de USD şi vândută în 2006 cu 324 mililioane de USD).  Astfel, investitorii români nu au mai avut acces la companii din sectoare de activitate foarte dinamice care ar fi putut aduce diversificare şi profit investitorilor.

Începând cu mijlocul anilor 2000, putem spune că am asistat la un număr extrem de mic de listări, singurele prezenţe notabile ca dimensiune fiind cele care au făcut parte din programul de privatizări al statului şi Fondul Proprietatea.

Deşi puţine, companiile listate în ultimii 10 ani sunt cele care domină indicele principal al Bursei de la Bucureşti, şapte din cei zece constituenţi fiind în această listă.

La 30 iunie 2014, lista componentelor BET era următoarea:

Structura pe sectoare de activitate a indicelui BET era următoarea:

Acest grafic arată concentrarea pe sectoare de activitate a BET-ului, ceea ce scade reprezentativitatea lui ca indice economic. Deşi companiile reprezentate sunt, în cea mai mare parte, vitale pentru economia României, lipsa unor sectoare de activitate importante din cel mai important indice bursier, şi mai apoi din Bursa în ansamblul său este o provocare sistemică atât pentru bursă, cât şi pentru investitori.

Pentru investitorii instituţionali de tipul fondurilor de pensii, asigurări etc., obiectivul pe termen lung trebuie să fie construirea unui portofoliu diversificat pe industrii. O astfel de concentrare pe patru sectoare mari de activitate induce un risc sistemic în portofoliile investiţionale şi, de cele mai multe ori, investitorii vor fi determinaţi să caute diversificarea în pieţele internaţionale de capital.

Pentru comparaţie, vom vedea cum este constituit PIB-ul din punct de vedere al resurselor:

De aici rezultă că, de fapt, 82% din structura PIB pe resurse nu este reprezentată în cel mai important indice al Bursei de la Bucureşti.

După cum am văzut în cele de mai sus, companiile cu cifre de afaceri importante care s-au listat la BVB, chiar şi în această perioadă dificilă a ultimilor ani, au devenit companii reprezentative ale bursei şi se regăsesc în portofoliile celor mai mari investitori de pe piaţa de capital. Acest grup va fi completat în perioada următoare şi de Electrica, listată recent la BVB.

Însă, mai important decât listările statului este să vedem companii antreprenoriale, în special din domeniile de activitate subreprezentate în indici sau la bursă în general cum ar fi IT sau sănătate, că îşi doresc să se listeze. În mod evident, este necesar ca acestea să aibă un istoric de performanţă validat şi un plan de afaceri solid pe termen lung. Cred, însă, că pentru liderii sau competitorii de top din fiecare segment de piaţă există premise pentru a întruni condiţiile necesare unei listări de succes din care să aibă de câştigat atât investitorii, cât şi antreprenorii.Nu sunt Comentarii

comenteaza si tu

Trebuie sa fii logat pentru a comenta!
Nu ai cont? Poti sa faci aici!